HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Mivel eddig csak az Alkotmányról, pontosabban annak fő szövegéről volt szó, ezért én is pihentem. Ám a módosító javaslatoknál egyik-másik fölkeltette az érdeklődésemet, amikről alant véleményt is nyilvánítok:

IGEN az önkormányzati költségfelvétel feltételeire (T/2627-0052)
Mivel a mostani fő cél az államadósság mérséklése, ezért jogos, hogy ne csak az egész ország, hanem a részeit képező önkormányzatok se nyújtózkodjanak felelőtlenül túl a takarójukon.

 

NEM a hadiállapot kihirdetésének feltételhez kötésére (T/2627-0053)
Ez jó most, hogy egy pártszövetség kormányoz, de a későbbiek folyamán, vészhelyzet esetén bizony lehet, hogy ez a döntés adott esetben túl lassú lesz. Avagy: az ország már rég lángokban állhat, mire kihirdetik a hadi állapotot. (Jogászoktól kérdezem: régebben ez a köztársasági elnök egyedjoga volt, nem?)

IGEN a vége módosítására (T/2627-0054)
Nagyon jó, hogy nem akarják tovább mélyíteni a pártok (és táboraik) közötti szakadékot. Ettől azonban még mindig igen erős ez a megfogalmazás...

 

 

NEM az Alkotmánybíróság korlátozására (T/2627-0059)
Elhiszem, hogy az államadósság csökkentése nagy úr, sőt, nagyon is helyeslem a jelenlegi kormány ez irányba tett erőfeszítéseit (noha az eszközökkel nem mindig értek egyet, lásd magánnyugdíj-privatizáció), ettől függetlenül nem kötném ilyen feltételhez az Alkotmánybíróság hatáskörét. Különösen, hogy a kritériumszint elérése akár évekbe is telhet...


IGEN a köztársasági elnök visszaküldött törvényeire (T/2627-0066)
Nagyon helyes, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a köztársasági elnök által visszaküldött törvények másodszor nem mehetnek át a rostán, hanem meg kell őket vizsgálni. Így nem az van, hogy ping-pongozunk egyet, hanem tényleg el kell rajta gondolkodni.


IGEN a nemzetiségek kiemelésére (
T/2627-0085)
Ami a javaslatban tetszett, hogy kihangsúlyozza a nemzeti és etnikai kisebbségek önállóságát, elismerve őket, s nem beolvasztva a magyarok közé. (Csak maradjon is így meg.)
Az 5. pont viszont érdekes volt: oké, hogy hatályon kívül helyezik, de ennél tárgyilagosabban is meg lehetett volna oldani.

 

NEM az alaptörvény 2/3-os módosítására (T/2627-0090)
Mivel az Alaptörvény igen jelentősség teljes, ezért javasolnám inkább az MSZP által is forszírozott 4/5-ös módosítás lehetőségét. (Amit anno ők a parlamenti törvényben sikeresen elmulasztottak.) Legalább ebben értsen egyet a nagy többség, ha másban nem is...

 

NEM az alkotmány mindenki általi felülvizsgálatára (T/2627-0098)
Értem én Gaudi-Nagy úr képviselői célját, ami valahol még nemes is, de ha nem akar jogilag Amerikát csinálni Magyarországból, ami során a nagy demokrácia bürökrációba hajlik, akkor maradjon meg a korlátozás. Véleményeket továbbra is lehet írni, amik kritizálhatják az alkotmányt.
A módosítás második javaslatával viszont 100 %-ig egyetértek!

NEM a Nemzeti Bank kormány alá bevonására (T/2627-0039)
A MNB függetlensége sokat jelent, mert így nem az aktuális gazdaságpolitika kiszolgálója (arra ott van a MFB, azaz a Magyar Fejlesztési Bank), hanem az ország monetáris irányítója, koordinátora. Még jobban a kormányhoz láncolni sok lehetőséget rejt, de a bankóprés folytán keletkező infláció miatt nagyon veszélyes is lehet.

NEM a termőföld és az ivóvíz magyar kézben tartására (T/2627-0038)
Értem a célt, de ilyetén megkötéseket egy globalizálódó világban fölöslegesnek tartok. Persze ez nem jelenti azt, hogy korlátlanul vásároljanak ilyeneket.
Az ivóvíz viszont maradjon magyar tulajdon.

 

IGEN a megyére, nem a vármegyére (T/2627-0092)
Az alkotmányozás jelképe, de legsarkalatosabb pontja megoldódott: marad a megye, s nem lesznek újra vármegyék.
Amúgy is fölösleges, mivel a köztársaságban már nem várak köré szerveződik az államigazgatás, meg ez egy lépés lett volna a királyság, mint államforma felé. Elég a rövidített megnevezés is.
És az esetleges vármegye pártolóknak még egy érv: belegondoltak már abba, hogy a vm. elfogadása esetén mennyibe kerül átírni a formanyomtatványokon, meg új címereket legyártani a középületekre?

NEM a halálbüntetés visszaállítására (T/2627-0032)
Pontosabban: ne csak az erőszakos emberöléseket lehessen így büntetni, hanem pl. a többszörös halálos fenyegetéseket, meg súlyos lopásokat, nemi erőszakot. Ne legyen már annyira fenékig tejfel a maffiózók élete.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr282820720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.12. 20:00:30

NEM az "önkormányzati költségfelvétel" elírásodra...

Tréfára fordítva:
Amúgy meg ha a VÁR (szerintem is!) "fölösleges, mivel a köztársaságban már nem várak köré szerveződik az államigazgatás", akkor talán a VÁRosokban is felesleges...

Csak olyan város lehessen AZ, amelyiknek ténylegesen van is vára... (pl. a sümegi önkormányzat állítólag gőzerővel újítja fel a várát!;)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.04.27. 12:12:40

@2. e-képviselő: Nolám, látom nevet váltott az úr :)
Amúgy ez a vár-város dolog nekem is megfordult a fejemben.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.27. 14:37:52

@bulvármédiás =>: "...költségfelvétel..."

Szóval mégsem kölcsönfelvétel?:)

Új műsorhoz új név kell:)
Megszűnt a pártom, ahol 1.szóltam, és indul helyette az "e-képviselő" projektünk, amiben reméltem, hogy megelőznek, ezt előlegeztem meg ezzel a névvel ("nomen est omen" ugye:).
süti beállítások módosítása