HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A mai nap rendhagyó lesz, hiszen az Alkotmányos kérdőív ügyében mondom el a véleményemet. Egyben elnézést is kérek, hogy kihagytam az elmúlt két ülést, de ennek személyes okai voltak.

 

1.) Vannak, akik szerint az új magyar alkotmánynak csak az állampolgárok jogait kellene deklarálnia, kötelezettségeket nem. Mások szerint a jogok biztosítása mellett a legfontosabb, a közösség iránti felelősségünket kifejező állampolgári kötelezettségeknek (munka, tanulás, honvédelem, környezetünk védelme) is helyt kell adni a dokumentumban. Ön mit gondol?

3- Nem tudom megítélni a kérdést.

INDOK: Szerintem jó, ha a jogok mellett kötelezettségeket is taglalja, kérdés viszont ezek pontos mibenléte. Emiatt inkább tartózkodom a nyilatkozattól.

 

2.) Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmánynak korlátoznia kell az állam mindenkori eladósodásának mértékét, ezzel is felelősséget vállalva a jövő nemzedékekért. Mások szerint az alkotmánynak nem szükséges ilyen garanciát tartalmaznia. Ön mit gondol?

2-Az új magyar alkotmány határozzon meg egy maximális szintet, amely fölé az államadósság nem emelkedhet, azonban engedélyezzen kivételt gazdasági krízishelyzet esetén a mindenkori kormányok számára.

INDOK: A nadrágszíj állami meghúzása egy bölcs és elővigyázatos döntés, felelősségteljes, kockázatminimalizáló kormányzást követelve. Adott kríziseseteknél vagy nagy lehetőségeknél azonban kell az az ajtó is, nehogy elússzon.

 

3.) Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány olyan közös értékeket is vegyen védelem alá, mint a család, a rend, az otthon, a munka, az egészség. Mások szerint ez nem szükséges. Ön mit gondol?

2- Az új magyar alkotmányban nem szükséges külön védeni az említett közös értékeket. Elegendő az emberi jogok védelme.

INDOK: Nem értem, mivel jár többel, ha az alkotmány védelmébe veszi ezeket a dolgokat. Avagy ezzel egy csapásvonalat jelöl ki, amitől való elhajlást (pl. szingli lét) nem tűr meg?
Akkor bocs, de nem.

 

4.) Vannak, akik azt javasolják, hogy azok a szülők, akik kiskorú gyermeket nevelnek, az új magyar alkotmány értelmében valamilyen módon gyakorolhassák gyermekük szavazati jogát. Ön mit gondol?

3- Az új magyar alkotmány szerint ne gyakorolhassanak további szavazati jogot a kiskorú gyermeket nevelő szülők vagy családok.

INDOK: Értem én, hogy fogy a nemzet. Értem én, hogy ez ellen tenni kell. Értem azt is, hogy az embereket motiválni kell a gyerekvállalásra. De könyörgöm: ne ilyen idióta megoldással akarják megállítani a népességfogyást!
Mert oké, kiskorú gyereket nevel - de az az emberke egyszer felnő! És vannak olyan szavazók, elsősorban nyugdíjasok, akik életkoruknál fogva már nem számíthatnának duplán. Arról nem is beszélve, hogy aki most vállal gyereket, az 2014-ben kettővel szavazna, nem kis politikai kavircot keltve.
Kár, hogy ez a pont bekerült, mert a hitelesség szempontjából kinyírta az egész kérdőívet...

 

5.) Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány ne engedélyezze a mindenkori kormányok számára, hogy megadóztathassák a gyermeknevelés költségeit (azaz, a gyermeknevelés költségeit ismerje el a mindenkori adórendszer). Mások szerint erre nincs szükség, a mindenkori kormányok számára meg kell hagyni e költségek megadóztatásának jogát is. Ön mit gondol?

2- Az új magyar alkotmány csak a gyermeknevelés elismerésének irányelvét fogalmazza meg, de ne tiltsa meg a mindenkori kormánynak a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását.

INDOK: Magyarul térjen vissza a korábban bevált gyakorlat, miszerint a pelenka és bébi ételek 0 %-os ÁFA kulccsal legyenek kaphatóak? Hm, elsőre nem rossz, de nagy veszélyeket rejthet magában.

 

6.) Vannak akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány vállaljon kötelezettséget a jövő nemzedékek iránt. Mások szerint nem szükséges az ilyen kötelezettségvállalás. Ön mit gondol?

1- Az új magyar alkotmány tartalmazzon kötelezettségvállalást a jövő nemzedékek iránt.

INDOK: Igen, szükséges, hogy a mindenkori vezetés ne csak a mának éljen, hanem fenntartható módon irányítson - úgy, hogy a ma embere is jól járjon, de a jövőbeliek se érezzék magukat kellemetlenül.

 

7.) Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány közbeszerzésben való részvételt, illetve, állami támogatást csak olyan gazdasági társaság számára tegyen lehetővé, amelynek tulajdonosi szerkezete átlátható. Ön mit gondol?

1- Az új magyar alkotmány csak olyan gazdasági társaságok számára biztosítsa állami támogatás lehetőségét, illetőleg a közbeszerzési lehetőségeket, amelyek tulajdonosi szerkezete teljességében feltárható, illetve valamennyi tulajdonos egyértelműen, kétséget kizárható módon azonosítható.

INDOK: Az állami pénzek szétosztása bizony egy kritikus pont, és az elmúlt évek tapasztalatai bizony sok visszaélésre derítettek fényt. Ezért e pont bevételét támogatom!

 

8.) Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya fejezze ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét, mások szerint erre nincs szükség. Ön mit gondol?

2- Az új magyar alkotmány fejezze ki a határon túl élő magyarokkal való nemzeti összetartozás értékét, de nem szükséges, hogy kötelezettségeket is megfogalmazzon a mindenkori kormányok számára.

INDOK: A határon túli magyarok egy másik ország állampolgárai. Emiatt nem szükséges, hogy az alkotmány ugyanúgy kezelje őket, mint a honi magyarokat, de a nemzeti gondolatot jó, ha beleteszik.
Mivel továbbra is állítom: a nemzet és az állampolgárság nem ugyanaz!

 

 9.) Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya védje a Kárpát-medence természeti sokféleségét, a csak itt honos állat- és növényfajokat, a hungarikumokat. Ön mit gondol?

1- Az új magyar alkotmány helyezze védelem alá mind a természeti környezetben, mind a hagyományos állat- és növénytermesztésben fennmaradt fajokat.

INDOK: A természet és a biodiverzifikum védelme a XXI. század egyik lényeges kérdése. Globális kérdése. Emiatt üdvözlendő, hogy az Alkotmány is ez irányba tesz lépést.

 

 10.) Vannak, akik azt gondolják, hogy az új alkotmánynak védenie kell a nemzeti vagyont, különös tekintettel a termőföldet és a vízkészletet. Mások ezt nem tartják fontosnak. Ön mit gondol?

3- Nem tudom megítélni a kérdést.

INDOK: Először is mi számít nemzeti vagyonnak? Mert vannak dolgok, amiket tényleg ne adjunk el.
Ellenben termőföld vásárlás korlátozása a mai, globalizált világban - pláne egy közös piac tagjaként - nem éppen nyerő hozzáállás. Én azt mondom, a külföldiek is vehessenek földet, cserébe viszont mi is vásárolhatunk tőlük.

 

11.) Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya tegye lehetővé a bíróságok számára a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását a kiemelt súlyosságú bűncselekmények esetében. Ön mit gondol?

1- Az új magyar alkotmány tegye lehetővé a bíróságok számára a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását a kiemelt súlyosságú bűncselekmények esetében.

INDOK: Tudom, hogy a gyakorlatban az életfogytiglan igen-igen hosszú, de nem tényleges életfogytiglan. A visszaállítása e szempontból teljesen támogatandó.
Viszont ez normál esetben a költségek kiadásával járhat. Megoldás: az egy fogvatartottra jutó normatíva csökkentése. Pl. csak kalóriaszegény vega kaját kapnak (azt is rothadó zöldségből főzve) meg mondjuk a fűtés csökkentése. Elvégre a börtön nem 5 csillagos szálloda, de nem is munkásszálló...

 

12.) Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld. Ön mit gondol?

4- Nem tudom megítélni a kérdést.

INDOK: Noha egyetértek a magával a ponttal, viszont egyértelműen egy ember ellen irányul: Gyurcsány Ferenc ellen. Hogy ez pont most csak a Jobbik felé tett gesztusként került-e bele vagy a nagy ellenfél miatti félelemben, azt nem tudom eldönteni.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy ennek mégis mi helye lenne az Alkotmányban, és miért nem egy külön törvény szabályoz erről?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr62761602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása