HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Orbán Viktor a 2011-es évértékelő beszédében egy új, felemelkedő és megerősítendő középosztályi rétegről beszélt. Szerinte az általuk elképzelt társadalomnak ők egy szerves részei, mondhatni az építőkövei, és rájuk alapozva lehet a több réteget egymáshoz közelíteni. Valószínűnek tartom, hogy ezt a múlt század közepi nyugati felemelkedések mintájára kívánják megvalósítani (mint ahogy sok más intézkedést is, de erről máskor), de ugyanakkor nem beszélt egy fontos részről: kik is tartoznánk ide?

A középosztály azért speciális, mert durván félúton van a nincstelenek és a milliárdosok között. Ők azok, akik megfelelő vagyoni háttérrel és egy biztos keresettel tudják az egzisztenciájukat építeni, vagy - mint a gyakorlat inkább mutatja - az életszínvonalukat megtartani. Noha sok "kocsmaszónok" szerint az ő számuk elenyésző, és inkább a szegények vannak túlsúlyban, ki kell őket ábrándítanom: vannak ide sorolható emberek Magyarországon.

A probléma inkább az orbáni megfogalmazással van, mivel ők az ő védelmükben nyilatkozott az egykulcsos adó előnyeiről. Noha ezzel tényleg egyenlőbb, vagyis arányosabb lett az adózás, ugyanakkor a gazdagoknak szánt megjegyzései - miszerint ők mindig megtalálják a módját az adózás kikerülésére vagy csökkentésére - miatt erős a gyanúm, hogy itt bizony nem csak bevételi, hanem idelógiai középosztályról is beszélhetünk.

Ugyanis e megjegyzés alapján erősen feltételezhető, hogy ide az alkalmazotti jogviszonyban dolgozó embereket értette, különösen azokat, akiknek az átlagnál magasabb a jövedelme. Azaz a maguk erejéből boldogulni próbáló vállalkozókat nem, aminek "bizonyítéka" többek között az egyéni vállalkozók összadóalap minimumának drasztikus, 40 %-os megemelése. És noha elhiszem, hogy ezt sok "gazdag" kihasználta, de ideje már arról a kormánykörben elterjedt nézetről lemondani, hogy aki minimálbért vesz ki, az valójában hiper gazdag, csak az adóját akarja mérsékelni (van ilyen is, nem tagadom, de nem mindenki).

A társadalom viszont csöppet máshogy közelíti meg a kérdést, és noha ez mindenkinél erősen szubjektív, de leginkább nettó fizetéshez köti a gazdagságot meg a középosztályi réteget. Sokaknál már a politikusi fizetés is hatalmas, elképzelhetetlenül magas összegnek számít, és akkor hol vagyunk még a cégvezetők és nagybankárok jövedelmeitől! A társadalom viszont őket biztosan nem hajlandó középosztálynak tekinteni, pláne azokat, akik hétszámjegyű forintot vihetnek haza havonta.

Orbán értelmezése szerint viszont mindenki, aki bérből és fizetésből él, és nem a létminimumon tengődik (ezért hoztam fel az átlagbért, mint támpont), az a formálódó középosztály tagja. Hát, nem tudom, hogy erre mit fognak mondani a szociológusok meg a társadalomtudósok, meg hogy egy igencsak széles rétegnek próbál a kormány megfelelni (vagy legalább is a nevében kormányozni), de ennek a célnak még lesznek visszhangjai. Reméljük jók, és nem az ellenzék jogos káröröme...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr774119646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása