HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A hét egyik legtöbbet cikizett eseménye a még vasárnap este tartott, államadósság elleni koncert volt, aminél kimutatták hogy a szervezési költség sokkal alatta maradt a behozott összegnek, még úgy is, hogy a fellépők (állítólag) nem kértek tiszteletdíjat. Természetesen ez teljes mértékben a szervezők hibája volt, azonban az esemény és az utóhangja egy más dologra is, ami a média depresszivitására utal.

Ismerjük azt a mondást, miszerint a rossz hír kétszer olyan gyorsan terjed, mint a jó. Hát ez beigazolódott, sőt, valamiért a média érdekes mód a rossz hírre lett kihegyezve, amire bizonyíték az esemény is. Ha anyagilag sikeres lett volna, akkor valószínűleg egy árva sor nem jelent volna meg a médiáról, mert ugye jól sikerült koncertekkel nem lehet az általuk sugárzott depresszív képet erősíteni. Ehhez még hozzájön persze némi politikai orientáltság is, miközben magának a FIDESZ-nek semmi köze se volt a dologhoz, vagy meglátásom szerint a melléálláson túl nem sok.

Mi lehetett mégis a bukás oka? Az időpont (vasárnap este) tényleg nem a legjobb választás, de még hibahatáron belül van. A jegyár se lehetett, mert ahogy hallottam, kb. 1000 Ft volt a belépő, ami ilyen sztárparádét tekintve egészen barátságosnak nevezhető. (Most ne menjünk bele a fellépők zenei értékének vizsgálatába, mert én se kedvelem mindegyiket, az viszont tény, hogy országos szinten nem névtelen énekesekről meg bandákról volt szó.) A cél, amiért fölléptek, még talán nemes is, bár tény, hogy a politikai felhang miatt valószínűleg nem nagyon lett népszerű bizonyos körökben.

A nagy kérdés viszont: hogyan, miként hirdették ezeket. Mert ha azok a városok tele voltak ennek a rendezvénynek a plakátjával, és ezeket időben is kihelyezték, akkor elméletileg nem lenne probléma - de ezt nem tudom igazolni (illetve a fővárosban jártam pár héttel korábban, de nem találtam semmilyen erre utaló jelet). És ugyebár az köztudott, hogy amit az emberek nem tudnak, arról még csak el sem gondolkodnak, hogy részt vegyenek-e vagy sem.

Megoldás lehetett volna, hogy az újságokban hirdetni a rendezvényt, ám a szervezők valószínűleg itt spóroltak leginkább. Ingyen mindenki szívesen, azonban az újságuk messze nem arról híresek, hogy ilyet csak úgy baráti áron leközöljenek. Mert tény, ami tény: a hirdetési árak az egekben vannak, és meglátásom szerint az nyer, aki előbb enged az árból. (Sokan nem látják be, de néhány 10 százaléknyi engedmény sokkal hatékonyabb, mint az eredeti ár melletti több tízezer karakternyi érvelés.) De a válság rádöbbenthette őket, hogy ez bizony nem tartható, és szükség lesz beadni a derekunkat.

Nos, ilyen formán a médiának érekes felállása van: írni valamiről csak akkor hajlandó, ha ezért fizetnek nekik, sőt, lassan oda jutunk, hogy az újságírókat is csak külön (és jó magas) tiszteletdíj ellenében küldenek ki. A koncertre is valószínűleg ingyen jeggyel mentek ki, így tehát lényegében ők semmennyire se járultak hozzá sem a szervezéshez, sem annak (elvileges) céljához. Persze ők dolgozni mentek oda, információt szerezni és beszámolni róla a médiában.

Ami ha sikeres lett volna, a politikailag független mádiumok valószínűleg egy pár sorban beszámoltak volna róla, aztán elfelejtették volna az egészet. Nem kavart volna akkora visszhangot, mint egy valóságshow vagy énekeskereső műsor eredménye, viszont így, hogy a koncert lényegében bukás lett, a sajtó fölkapta. Hogy mi lehet ennek oka? Egyrészt maga a kezdeményezés megmosolyogtató, és ha jelképes összeget is, de beletehettek volna az alapba. A bukással viszont sokan a kormányt is felelőssé teszik, hogy ilyen akcióhoz adták a nevüket.

A rendezvény tehát cikizés központja lett, ami jól jellemzi sajnos a legtöbb emberre igaz "a jó dolgok mellett elmegyünk, a rosszaknál viszont megállunk, és siránkozunk" mentalitást. (Ellenzéki oldalról persze ott van még a káröröm is, ami részükről teljesen érthető.) Valami hasonló volt megfigyelhető a 2009-es budapesti tüzijátéknál is, ahol ha csak lement volna, írtak róla egy tömör "szép volt" cikket, és annyi, de mert az eső miatt botrányba, mi több, sajnos tragédiába is fulladt, ezért rögtön címlapsztori lett.

Nem biztos, hogy jó irányba tart ez a dolog, különösen a társadalmi önkép miatt...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr104191706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása