HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A kérdés nem újkeletű, többször feölmerült már mások részéről is, legutóbb pont a KDNP javasolta, hogy a kereskedelmi dolgozók ne dolgozzanak vasárnap. Ez főleg a (nevezzük nevén a gyerekeket) TESCO, LIDL és a hozzájuk hasonló hipermárketek dolgozóit érintené.

A kérdés egyrész igazságtalan, mivel a nap 24 órájában működő gyárak is három műszakban dolgoznak, miért pont a kereskedelem lenne kivétel? A válasz egyszerűen az, hogy egy csak hétköznapokon irodában vagy tanári "pultpituson" dolgozó ember nem találkozik a gyári munkásokkal, ellenben egy hipermarketben robotoló minimálbéres emberkével már igen. Ami még rendben lenne, csakhogy a sokak által csodált tőlünk nyugatabbra fekvő államokban ez nem szokás - azaz hétvégén nincsenek nyitva.

Az én javaslatom az, hogy ezek az áruházak ne lehessenek nyitva vasárnap; sőt, éjszaka sem! Ez utóbbi idő alatt persze nyugodtan lehet árufeltölteni meg hozzá kapcsolódó dolgokat elvégezni (pl. lejáratközeli termékek elkülönítése), csak épp vásárlók nem lehetnek benn.
Ez alapján behatárolnám, hogy ezek a boltok hétköznap legkorábban reggel 5-től este 21-ig lehessenek csak nyitva. Ez pont 16 óra, ami két 8 órás műszaknak felel meg. A szombat pedig egy speciális nap lenne, amikor is csak 14-ig lehetnének nyitva ezek a boltok, és este 21-ig mehet az árufeltöltés.

Vizsgáljuk meg egy ilyen kezdeményezés jó oldalát: az ott dolgozók kapnának egy biztos szabadnapot a héten, tehát nem kell a személyzetis randomgenerátorára hagyatkozni. Vállalkozási szempontból annyiban jó, hogy ezzel ismételten megjelennének a hétvégi ABC-k és fellendülhetnek a garázsboltok - mert ha nem mondtam volna, ez az intézkedés csak  multikat érintené. (Ha valaki kereskedni akar, akkor álljon ő ott a pult mögött!
Nem utolsó sorban föllendülne a belföldi turizmus: az emberek a ma már megszokott hétvégi nagybevásárlás helyett ismét kirándulni, kulturálódni járnának el, nem pedig elkölteni a fél fizetésüket (bár ehhez nem kell az Auchanba járni, elég a kiskocsma is...).

Jó, ezt nyerjük a réven, de mit veszítünk a vámon.
Az embereknek egyrészt lázadozni fognak, mivel nem tudnak a hétvégén bevásárolni. Ez persze nem igaz, csak a nagybevásárlások maradnak el, hiszen a kisboltok és hétvégi ABC-k továbbra is nyitva maradnak, ott meg lehet venni ezeket is. Emiatt nem félek, hogy ahazai vállakozások bevétele csökkeni fog (ha fog is, nem 1/7-tel), csupán az eloszlásuk változik meg. Sőt, a mezőgazdaságiaknak még jól is jöhet, hiszen egy kisbolt inkább a közeli termelővel áll kapcsolatban, mint mondjuk egy spanyollal.
A nagykereskedelmek viszont... nos, nekik valószínűleg mérséklődni fog a bevételük, ezáltal a nyereségük is. De hát istenem: nem kell minden héten fölhúzni egy új boltegységet, hanem a jelenlegieket kell működtetni - és a probléma meg van oldva. Maximum a honlapon látható cégbemutatóból kitörlik a "dinamikusan fejlődő" szókapcsolatot.

Bár holnap ünnnepnapo lesz, én azonban nem alszom, hanem stílusosan az ünnepnapokkal foglalkozom majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr602231514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása