HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Most, hogy az Országgyűlés tagjai nyári szabadságra mentek, idejét láttam egy kis összegzésre az elmúlt néhány hónap üléstermi eseményeit követően. Parlamenti részesedésük alapján következzen a pártok értékelése:

FIDESZ-KDNP
A pártszövetség érzi a 2/3-os felhatalmazását, ezért nem fél drasztikus változtatásoktól sem. Magabiztosan nyújtja be a törvényjavaslatait, amit aztán kivétel nélkül el is fogad. A többi párt módosító javaslatait (még ha "csak" jogharmonizációs, nyelvhelyesség javító is) többnyire visszautasítják, néha viszont, ha az érdekük egybecseng vagy szerintük is logikus, elfogadják - de legalább ezzel bizonyítják, hogy az elképzeléseik alapján kormányoznak, és a lenini politikai logika alapján nem utasítanak el egy amúgy nekik is megfelelő ellenzéki javaslatot, csak mert az ellenzéktől jött.
Ellenben ilyen környezetben nem adnak teret nekik, amire jó példa volt az Állami Számvevőszék és az Alkotmánybíróság tagjait jelölő bizottságok összetétele: eleve úgy határozták meg a létszámot és a szükséges szavazatot, hogy a többieknek még csak beleszólásuk se legyen a dologba. És most, hogy a törvényhozás két gátjaként szolgáló köztársasági elnök meg alkotmánybíróság is az ö kezükbe van, így tényleg felgyorsul az ország Fidesz képére formálása.

MSZP
A legnagyobb ellenzéki párt természetesen megcsonkított formában is ragaszkodik a korábban hozott rendelkezéseihez. A Fidesz reformjait rendre megkérdőjelezi, viszont a médiavisszhangon kívül nem sok dolgot tudnak ezzel tenni.
Észrevételem szerint a módosító javaslataikban a korábbi állapot megtartására irányul, bár ezek többsége inkább politikai, mint józan, gyakorlatias megfontoláson alapszanak. Azzal, hogy ők képesek lennének lakosságot megszorítani, sok szavazó bizalmát elvesztik, viszont felsőbb körökben emiatt nagyon is kedveltek.
Apropó: a párt rendszerint hangoztatja politikai fölényét (túl büszke vesztes szindróma), aminek ahol csak lehet, hangot is ad. Elég ha csak ránézünk a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának az ő szájízük szerinti átírására - rosszabb, mint az eredeti! Ellenben az ironikus poéntörvények még jópofák is, de ha lehet, ne csináljanak belőle rendszert!

Jobbik
Sokan féltek, hogy mi lesz az alapból szélsőséges Jobbikkal, ha bekerülnek a Parlamentbe. Leginkább az, hogy ők is elsatnyulnak, mint a többi párt.
Nos, ennek eddig nem látom jelét. Sőt, bár kis pártként többnyire csak módosító javaslatokat adtak be, viszont ezek nagy része  igen gyakorlatias, életszerű és logikus lábakon áll. Természetesen a legtöbb fönnakad a FIDESZ-KDNP elképzeléseinek védőhálóján, viszont nem ártana jobban átgondolni az általuk javasoltakat.
Ugyanakkor a párt nem hazudtolta meg túlbuzgó nemzeti érzelmeit sem. Az még rendben van, hogy az ő érdekeltségükbe tartozó Magyar Gárdát védeni próbálják, viszont ők tovább mentek a kettős állampolgárság kérdésében, és választójogot adtak volna a frissen bejövő "kettős" magyaroknak. Ezt természetesen a kormánypártszövetség elutasította (viszont nem tartom kizártnak, hogy a néhány évvel később pont a FIDESZ-KDNP rukkol majd elő egy hasonlóval).

LMP
A kis pártok közül a legkisebbet korábban az SZDSZ utódpártjaként csúfolták, és talán nem alaptalanul. Ugyanakkor a módosító javaslataik, bár árulkodnak némi szabad demokrata ideológiai alapról, igen gyakorlatiasak, sőt, a Jobbik után (vagy mellett?) nekik vannak a leggyakorlatiasabb meglátásaik. Ezek többsége igaz, hogy fennakad a feljebb már nevezett hálón, viszont volt egy pár, ami szerencsére átment (pl. egy is betétele mennyit változtat a szövegen).
Bár az elveik miatt pár dologgal nem értenek egyet (pl. a hódmezővásárhelyi "szégyenlista"), viszont a meglátásaik sokat segíthetnek azon, hogy a politika tényleg más legyen.

Röviden ennyi, de a továbbiakban én sem leszek tétlen: augusztusban a saját törvényalkotási elképzeléseimet vetítem az olvasók elé, minden reggel 9.30-kor.
Ha kíváncsi, hogy egy önjelölt képviselő hogyan alakítaná az ország sorsát, úgy kövessen figyelemmel a blogomon.

Címkék: vélemény magyar mszp fidesz kdnp parlament jobbik ülés lmp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr372192571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása