HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A Gyurcsány-kormány egyik sokat vitatott intézkedése a tandíj bevezetése volt. Azaz csak a felső legjobban tanuló 15 % járhatott volna ingyenesen felsőoktatási intézménybe, a többiek kemény 100 ezreket fizettek volna ki. A modellel egyfelől a nyugati mintát követték (helytelenül...), valamint az államilag finanszírozott-költségtérítéses átjárást kívánták megteremteni (viszont a modellnek ez volt az egyetlen jogos és elfogadható része). Ám a társadalom a teher részét látta a dolognak, ezért az első adandó népszavazáson el is töröltette a tandíjat.
Azért kíváncsi lennék, hogy mi lett volna ha a kormány fordítva kommunikálja le a reformot, azaz nem tandíjat vezetünk be, hanem a költségtérítésesek arányát növeljük meg jelentősen...)

Az én megoldásom hasonló úton járna: a helyek száma továbbra is maradna, ellenben az államilag támogatott képzési helyeket lecsökkenteném. (Persze ez aggregáltan értendő, vagyis azokat a területeket érintené inkább, ahol túlképzés folyik: pedagógus, jog, közgazdaságtan...)
De hogy ne legyen ennyire egyszerű, megemelném az egy főre jutó támogatást, de csak bizonyos mértékig.

Szemléltetésül álljon itt a példa: ha teszem azt leviszem az államilag finanszírozott képzési helyeket a felére, viszont az egy főre eső összeget megemelem 50 %-kal, akkor végeredményben az állami összkiadás az eredeti 75 %-a lesz.
Persze ez igen drasztikus változtatás lenne, ám egy 20 %-os helycsökkentés melletti 15 %-os költségemelést már reálisnak tartok. Így nem szűnne meg az egyetemek ellátottsága, mert továbbra is az eredeti összeg 92 %-ával gazdálkodhatnak, amiből az egyetemek és főiskolák a kieső részüket tudják fedezni az így keletkezett költségtérítéses helyekből.

Persze ezzel lesz megint egy szülői réteg, akik elégedetlenkedni fognak, de hát istenem: mondják meg a gyereküknek, hogy tanuljanak jobban. Mert igaz, hogy a 15 % is igen motiváló tud lenni, ellenben az általam javasolt arányban nem tűnik lehetetlenül teljesíthetetlennek a feladat.

Mára ennyit, holnap 9:30-kor a fent már említett átjárással foglalkozom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr482259981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása