HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Most egy olyan dologról értekezek, amiről még nincs elképzelése a hatályos kormánynak, de ha megteszik, akkor bizony hatalmas problémát idéznek vele elő. Ez pedig az ún. törvényi kiskapuk bezárása, elsősorban a vállalkozói szektorra.

A legtöbb átlagember az (ál)erkölcsös zsurnalisztika jóvoltából rosszallóan néz a törvényi kiskapukra, és az azokat kihasználó emberekre, vállalkozásokra. Azzal jönnek, hogy azok ott alig fizetnek valamit, míg ők rendesen és becsületesen adóznak.
De azzal már nem számolnak, hogy ezeket a kiskapukat mindenki - beleértve a fent említetteket is - használhatja. Csupán meg kell teremteni a feltételeit, hogy élhessünk az általa kínált előnyökkel.

Ehhez viszont vállalkozni kell, valamint alaposan utána kell járni a vonatkozó adótörvényeknek. Ez sok időbe, munkába és a megfelelő tanácsadók miatt pénzbe kerül, viszont ez a befektetés a későbbiekben sokszorosan megtérülhet.
Persze az átlagember nem érzékeli a belefektetett munkát, ő csak a végeredményt látja. Pedig ha a délután a mónikasó és egyéb épületes műsorok bambulása helyett ezzel foglalkozna, vagy az egyik hétvégi banzájának egyik körét/piavásárlását ebbe forgatná, úgy ő is megtapasztalhatja az érem másik oldalát.
De sajnos nem így van. Ezért van az, hogy amíg a (köznépi) magyarban az adóelkerülés az adócsalás szinonimája, addig az angolban az avoidance és evasion jól elhatárolhat fogalmak: az első a legális, míg az utóbbi az illegális változatot takarja.

De mire akarok kilyukadni?
Hát arra, hogy ha a kormány engedne a társadalmi nyomásnak, és a vállalkozói kiskapukat bezárná, azzal lehet, hogy elégtételt ad a bérből és fizetésből élő állampolgárnak, viszont hihetetlenül nagy terhet ró a vállalkozói szektorra.
Mert ha nincsenek meg ezek a törvényi kiskapuk, akkor nem tudnak ezekkel a lehetőségekkel manőverezni, aminek eredményeképpen hirtelen megnövekednek a terheik. Ennek következménye pedig a vállalkozói szektor szép kis leépülése lesz, aminél igaz, hogy a férgese is kihull, de sajnos rengeteg becsületes vállalkozás is.

Mert hiába alacsony a kkv-knak szánt nyereségadókulcs, ha nehezebb lesz nyereséget elérni...

Holnap ismét visszatérek a rendes kerékvágásba, csütörtök 9:30-kor még mindig a vállalkozásoknál maradva az utalványok adómentességének kérdését járom körbe.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr892210013

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vállalkozók tüntettek a Kossuth téren 2010.08.11. 12:53:01

Az állami beruházásoknál 30 napos fizetési határidőt, a fizetési perekben pedig gyorsított bírósági eljárást és valós végrehajtást szorgalmazott Horváth László, a Megyeri híd alvállalkozóinak képviselője szerdán a budapesti Kossuth téren, a Parlament előt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása