HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

(A cikk eredetileg pénteken kijött volna már, csak sajnos technikai okokból átcsúszott szombatra.)

Mostani írásomat az alábbi híradó beszámoló ihlette:

Most tekintsünk el annak lehetőségétől, hogy az RTL Klub kicsit provokatívabbra vágta az anyagot, és vegyük igaznak azon lehetőséget, hogy tényleg "megmozgatta" a férfiak és nők fantáziáját.

Viccesen hangzik, hogy a 16 %-os adó alapján nőne a születésszám (legalább is 2011. második félévében), mert véleményem szerint puszta véletlen egybeesésen kívül az SZJA-nak nem lenne erre kimutatható hatása. Az megint más téma, hogy a miniszter 2-3 ezreléket emlegetett, ami - valljuk be - tízezres nagyságrendű számok esetén nem túl szignifikáns előrelépés. (Más kérdés, hogy az akkor született gyermekek már a kormányváltást követően fogantak meg, amikor már ismerték ezen intézkedéseket.)

Ha viszont nem ragadták volna ki az SZJA-t, hanem új adórendszert emlegettek volna, akkor már korántsem tűnik butának az előbbi kijelentés.

A kulcs ugyanis a családi adókedvezményen van, ami ugye a gyermekek száma után jár. Vagyis ez 1-2-nél még relatív alacsony (de több mint a semmi), míg 3 és a felett már jelentős adómegtakarítást eredményez. Ez pedig jelentősen kedvez a háromgyermekes család modell kialakításának, amit sokan egészségesen reproduktívnak is tartanak. (Ezzel persze nem kívánom leszólni az akár 5-10 gyermeket nevelő nagycsaládosokat sem.)

A dolognak valahol ez is volt a lényege, hiszen meg kívánták állítani a nem is olyan rég 10 millió alá csökkenő népességet, sőt, meg kívánták fordítani a trendet. A családi adókedvezmény egy jó módszer erre, hiszen ennek megkapását egy nem is annyira teljesíthetetlen, és társadalmilag elfogadható célú feltételhez kötötte. Persze ettől még nem könnyítették meg a gyermekvállalás több feltételét (még ha a "terhes" szó helyett az "áldott állapot" kifejezést is használják), de már ez is több a semminél.

De hogy az egy kulcsos adó mennyire igazságos avagy sem... Erről hétfőn írok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr613963824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása