HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A jövőben életbe lépő szabályozás módosítása alapján egy kulcsos SZJA szerint adózna mindenki, konkrétan a bruttó jövedelmének 16 %-át. Ez lehet munkavállalóként jó, viszont ez nagy mértékben csökkenti az államháztartási bevételt, amit aztán (a saját fizetésük mellett) a közjavakra fordíthat. Viszont ezzel a magasabb jövedelműektől kevesebbet vonnak el, tehát az intézkedéssel lényegében ők járnak jól. (Persze lehet a FIDESZ ezzel kívánja kompenzálni őket, főleg a nem éppen alacsony fizetéseiről híres állami szektor magasabb pozíciójú vezetőit.)
Ezt már 2006-ban az MDF-től se fogadtam el, pedig akkor még 1. jobbak voltak a gazdasági körülmények (felemelkedés/tetőzés) 2. ők 2 %-kal többet, 18 %-ot mondtak.

Az én elképzelésemben nem egy, nem kettő, hanem három sáv állna:
Az első lenne 17 %-os adóval, ez a jelen jogszabályok szerint alapján menne tovább.
Viszont a második szintre visszahoznék egy 26 %-os adókulcsot, ami a bruttó 360 000 Ft felett keresők 360 000 Ft feletti részét venné alapul.
Indoklás: bár egyes körökben ez nem egy nagy összeg, viszont a legtöbb ember számára álom egy ilyen fizetés. A határ megállapításánál figyelembe vetem azt is, hogy ez a jelenlegi átlagfizetési számítások (közbevetés: ami szerintem így ebben a formában nem több egy szép matematikai számnál) eredményének kb. a duplája - tehát aki itt keres, annak már van egy alap jómódja.
A harmadik sáv pedig a bűvös bruttó 1 millió Forint felett keresőkre vonatkozna, természetesen az alkalmazandó 32 %-os kulcs az e feletti részt érintené. (Aki már így is hazavihet legalább 1 000 000 - (360 000 * 0,17 + 640 000 * 0,26) = 772 400 Ft-ot, vagyis az átlagkereset több mint háromszorosát!)

Persze a fenti fejtegetésbe nem kalkuláltam bele az adójóváírást, de ez utóbbiról holnap 9:30-kor fogok értekezni.
Addig további szép napot minden olvasónak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr882192743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása