HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Pénteken, azaz 2012. vízkeresztjének napján az új alkotmányról írtam egy pár sort. Akit érdekel, az elolvashatja a bejegyzést, egy pontot viszont mindenképpen kiemelnék: ez pedig a pénznem bevitele. Mivel az Alaptörvény első, Alapvetés nevű passzusának K) cikke kimondja: "Magyarország hivatalos pénzneme a forint."

Ha nemzeti oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor ez egy nagyon helyes lépés volt. A forint 1946-os bevezetése óta Magyarország részét képezi, az emberek hozzá lettek szokva, a nemzeti tudat egyik szerves egysége. Persze mostanság eléggé gyenge állapotban van, köszönhetően sok mindennek, viszont akkor is ez jelen pillanatban a magyarok pénzneme.

Az előző mondatban nem véletlenül használtam a jelenleg szót, hiszen a korábbi években erőteljesen tervbe volt véve az Európai Unió közös valutája, az euró bevezetése. Noha mostanság ez a több más EU-s állam által okozott válság miatt egyelőre elhalasztódni látszik (ideiglenesen, de esélyesnek tartok egy határozott nemet is). Ha viszont a szándék továbbra is fönnmarad, illetve teljesülnek a meghatározott kritériumok, és zöld utat kap a közös valuta, akkor jelen állapotok szerint alkotmányt is kell módosítani.

A dologra még anno az alkotmányozás során külföldi szakértők is felhívták a figyelmet, és első blikkre nem tűnik veszélyesnek a dolog: ha bevezetik, csupán egy kétharmados módosító törvényjavaslat szükséges, ami érinti a megfelelő passzust, aztán készen is vagyunk. Legalább is ez lenne a sima út, de lehetnek belőle galibák is.

Ha ugyanis a következő választásoknál a jelenlegi FIDESZ-KDNP párt-szövetség veszélyeztetve érezné a kormányalakításhoz szükséges kétharmadát, pontosabban a politikai koalíciók kialakításakor nem ők kerülnének ki győztesen, és ismét ellenzékbe szorulnának vissza, akkor még utolsó erőfeszítésként létrehozhatnak egy olyan törvényt, amivel az Alaptörvény módosításához szükséges szavazati arányt jelentősen megnövelik, mondjuk 80-90 %-ra. Ez utóbbi továbbra is képes garantálni, hogy ha nem is az ő kormányzásukkal, de továbbra is az ő elképzeléseik, eszméik mentén fog haladni a törvényhozás - mivel más lehetőség nem lesz.

Ha viszont ez még egy esetleges euró bevezetés előtt történne, akkor fennáll a veszélye annak, hogy hiába teljesítettük a kritériumokat, a parlamenti döntéshez alkotmánymódosítás lenne szükséges, mert ez ellentétes lenne az Alaptörvényben lefektetettekkel. És ilyenkor elég lenne csupán egy megfelelő számú parlamenti kisebbség, mondjuk egy hazafi/nacionalista párt (de akár egy szövetség egyik fele is), akik nemzeti öntudattól nem kívánnak átváltani egy kapitalista európai uniós valutára - és már bukott is az egész bevezetési ügy.

Persze ez még erőteljesen a jövő kérdése, előre sok mindent én sem látok. De reméljük, hogy ha eljutunk erre a pontra, akkor nem fognak a fent fölvázolt folyamatok bekövetkezni...

(És a végén, zárójelben: a Péntek5 rovat ezúttal kiteljesedik, vagyis minden hétköznap 17 órakor egy újabb cikk várható, hasonló politikai-közéleti témában.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr333531797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása