HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Még pár nap, és megtörténik a helyi önkormányzatok választása, utána pedig folytatódik a parlamenti ülések sorozata, vele együtt ez a blog is. Ám mielőtt ez megtörténne, a választási ígéretek közül mazsoláznék ki egyet, ami mindegyik párt programjában szerepel: a munkahelyteremtés.

Mi ezzel a probléma? Az hogy nem fedi a valóságot, legalábbis a magyar értelmezésben, mert ugye ez a pont még az amerikai elnökválasztás kampányában is előkerül. Ugyanis sok ember, főleg idősebbek, még 20 évvel a rendszerváltást után is a szocialista világ szerint gondolkodnak.

Ugyanis akkor a munkahelyeket központilag határozták meg, ráadásul az "Aki nem dolgozik, ne is egyék!" elv alapján. Ennek következtében nem volt munkanélküliség, ami a dolgozóknak jó volt, mert biztosított egy normális megélhetést. Csak ugye a túlfoglalkoztatás hosszú távon nem volt fenntartható.
Emiatt vagyunk érzékenyebbek a munkanélküliségre, mert bár piacilag ésszerűbb, viszont az emberek a múlt miatt nehezebben tolerálják a jelenséget.
Viszont történt egy jelentős változás is: a piac immár nem központi szabályozást követ, hanem gazdasági alapon működik. Azaz immár a kormány és az állam közvetlenül nem teremt munkahelyeket.

"Csak" közvetetten. Azaz olyan feltételeket teremthetnek, amikkel a beruházó vállalkozók itt létesítenek munkahelyeket vagy -másik lehetőségként- könnyítsék a vállalkozások terheit. (Persze ez erősen munkahelyfüggő, mert minek dolgozzanak ketten egy olyan helyen, amit egy ember is simán elvégez?) Jó, ez utóbbinál csak az érem egyik oldala, hiszen hiába ajánlanak jó lehetőségeket, ha az emberek vállalkozási kedve alacsony...

Szóval amikor valaki új munkahelyeket ígér, akkor azt nem szabad a régi módon elképzelni, mert nagyot csalódhat!

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr72336577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.01. 11:28:35

"a kormány és az állam közvetlenül nem teremt munkahelyeket."

Az állam "többségi tulajdonában" még mindig van pár RT. (sőt, egyesek kritizálják az eddigi "túlzott" privatizációt is, tehát lehetne akár több állami cég is:)

Na és mi a helyzet a kb. 6-800.000 KÖZalkalmazottal?!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.01. 11:37:25

Az igazi "vicc" az, hogy a vállalkozók az adócsökkentés miatt megmaradó pénzükből majd "rohannak" új munkahelyeket létesíteni:)))
(ahelyett, hogy Havaira utaznának belőle;)

Még a "túlfoglalkoztatás"-ról:
- egy barátom szerint, amíg egy sorban (pl. postán, pénztárnál stb.) kettőnél többen állnak, addig nincs "munkanélküliség" (legfeljebb spórolás).

+Bocs, még egy utolsó:
- a "piacgazdaságban" (=kereslet/kínálat!) a munkaerő túlkínálata a dolgozói bérek lent tartásának a leghatásosabb eszköze! :(

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.10.02. 12:11:26

@1.szolo - 2014;):
Hali, köszönöm a hozzászólást és az észrevételeket!

Igen, vannak még állami cégek és (jelen esetben őket is idevehetjük) hivatalok, amiknél ha akar, akkor teremthet munkahelyeket. A kérdés csupán az, hogy megéri-e neki, azaz nem lesz-e túl magas vele a kiadása.
Viszont túlnyomórészében ma nem állami cégek és hivatalok biztosítják a munkahelyek többségét, pláne az újakat.

A vállalkozs ponttal egyetértek, mivel a spórolt pénz nem KÖTELEZI őket, hogy mire költsék (megj: helyesen Hawaii-nak írják :), ellenben a barátoddal nem értek egyet. Jó, kényelmetlen a sorban állás, főleg ha 4-5-en állnak előttem (főleg jól megtömött bevásárlókocsikkal vagy egy tucat csekkel) de azért az kicsit túlzás lenne. Mert akkor az ország kb. 1/15-e pénztáros lehetne, és sejtheted, hogy milyen fizetéssel...

Az utolsóval is csak részben értek egyet, mert egy központi gazdaság is megállapíthat rabszolgabéreket - mert megteheti...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.02. 19:14:41

@bulvármédiás =>: szívesen:)
Hawaiiról: éreztem, hogy nem igazán stimmel, csak lusta voltam rákeresni:)

A barátommal én sem értek egyet - kivéve amikor sorban állok éppen (-vagy ülök betegen órákat!:(

Az állami cégek és hivatalok: továbbá eü., szoc. és oktatás! A "húzd meg - ereszd meg" tipikus terepe (előbb csökkentik őket, mint a bürokratákat:(

A "központi gazdaság" megteheti a rabszolgabéreket, a piacgazdaság meg egyenesen "érdekelt" bennük - és még csak felelőssége sincs a dolgozókért...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.10.02. 19:17:10

@1.szolo - 2014;):
Bocs, ezt alaposan félreolvastam:
- a "TEREMT" vonatkozásában teljesen jól írtad
(én meg tévesen egy "tart fenn"-re reagáltam:(((
süti beállítások módosítása