HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Holnapig lehet beküldeni a Nemzeti Konzultáció idei kérdőívét, ezért azon a napon szokásomhoz híven közzé is teszem a válaszaimat. Ám előtte egy régi adósságomat törlesztem, és a Lehet Más a Politika párt népszavazási kezdeményezésére adó válaszaimat írom le. Elöljáróban annyit, hogy aláíróként sajnálom, hogy nem jött össze a kellő számú jelentkezés, még ha az egyes kérdésekkel - mint alant látható - nem is értek egyet.

1. Álláskeresési járadék: A munkájukat elvesztett emberek 9 hónapig kaphassanak álláskeresési támogatást –  mert 3 hónap alatt lehetetlen munkát találni.

IGEN

Miért? Noha a csökkentett időtartammal a kormány szándéka - a költségvetési kiadások lefaragása mellett - mindenképpen az, hogy az emberek minél előbb találjanak munkát, a gyakorlat viszont sokszor azt mutatja, hogy ez a 3 hónap kevés. (Persze a dolog "megoldható" szemléletváltással, ha az ember nyitottabb vagy elkeseredettebb hozzáállással akármit elvállalna, de az utóbbi súlyos lelki sérüléseket is okozhat.) Ha nem is kilenc hónapos járadék, de legalább fél éves támogatás kell, még ha három hónap után csökkenne is az összeg mondjuk a 80-90 %-ra.

2. Szabadság: Az emberek hadd vegyék ki a szabadságukat akkor, amikor ők akarják! – hogy legalább a szabadságunkról dönthessünk szabadon!

NEM

Miért? Noha a munkavállalók számára első körben ez egy ideális állapot, viszont nem szabad elfeledkezni a munkaadói oldalról sem, azaz a termelés, szolgáltatás tovább folyásáról sem. A párt az indoklásban ügyesen használja fel a családot, viszont megfeledkezik a munkatársakról, akikre ebben az esetben többletfeladat hárulna és vica versa. Szerintem a jelenlegi, 3/4 szabadság teljesen rendben van (még ha ez a leállásos területeken, pl. oktatás a szabadon kivehető napok számának kontójára is megy), akinek meg nem tetszik, az menjen el vállalkozónak, ahol annyi szabadságot vehet ki, amennyit csak akar (más kérdés persze, hogy ez utóbbi nem fizetett, illetve ott tényleg oda kell tenni az embernek magát).

3. Próbaidő: Ne lehessen vég nélkül próbaidőn tartani a dolgozókat – mert mindenkinek joga van a biztonsághoz!

IGEN

Miért? Bár a javaslat a sokat hangoztatott rugalmasabb munkaerőpiacot hozza létre, viszont az indoklásban leírt negatív tapasztalatok miatt a hat hónap nagyon is sok. (Lehet, hogy pont a "próbaidős" cégeknél alkalmazott gyakorlat miatt vezetik ezt be, de utóbbi gyakorlat akkor sem helyes, sőt, még büntetendő is.) A három hónap bőségesen elég, ami alatt kellően meg lehet ismerni a munkavállalót és képességeit - nem beszélve arról, hogy ennyi ideig színészkedni nem igazán lehet.
(Megjegyzés: az viszont nem igaz, hogy nem mehet szabadságra. Tény, hogy a vezetőség felé tanúsított megfelelés miatt nem célszerű szabadságot kivennie, viszont egy-egy napra indokolt esetben, pl. temetés, lehet beszélni a munkaadóval.)

 

4. Tankötelezettség: Állítsák vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget – hogy ne kerüljenek szakma vagy érettségi nélkül az utcára az emberek.

NEM

Miért? Noha elméleti szinten egyetértek azzal, hogy az ember a nagykorúvá válásáig tanuljon, viszont a gyakorlatban van az éremnek egy másik oldala is: egy kamasz van annyira tudatos (még ha nem is felelősségteljesen), hogy döntsön a tanulás vagy nem tanulás között. Na a korábbi rendszerben ez úgy működött, hogy mivel az "utcára" nem rakhatták, ezért egy másik iskolának kellett átvennie. Kérdem én: melyik intézmény szeretne egy devinás egyént átvenni, aki valószínűleg csak bomlasztja a morált, és hátráltatja azokat, akik tanulnának? (Esetleg speciálisan ezekre szakosodott intézetek.) Ezzel viszont meg lehet suhintani a fejük felett a kardot, illetve ha ki is rakják őket, akkor legyen lehetőség arra, hogy később valami módon visszakerüljenek a rendszerbe (ha akarnak).

Címkék: vélemény magyar népszavazás lmp

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr424719748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.08.19. 22:11:52

A szabadság kivételével valóban lehet vitatkozni, de a tankötelezettség leszállítása szembemegy mindennel, ami európai, ami világtrend, ami fontos. Egyértelműen pénzbehajtási oka van, ahelyett, hogy a kormány az oktatásra költene még többet, ehelyett kivesznek innen, nem is keveset.

A deviáns egyének marginális problémát jelentenek, erre más megoldás is van, mint a tankötelezettség csökkentése. Milyen állás vár arra, aki 16 év után abbahagyja a tanulást, szerinted? Márpedig a buta szülők most ezt már hivatalosan is megtehetik és elküldhetik a gyereküket "dolgozni".

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2012.09.02. 08:45:35

@iii: Lehet, hogy össztársadalmilag marginális a probléma, viszont kérdezz meg egy középiskolai tanárt, aki közvetlenül érintkezik velük - mindjárt más megvilágításban látod a dolgot! (Sőt tovább megyek: sokszor csak azért nem buktatnak meg egy egyébként síkhülye diákot, mert nem akarják látni többet a képét.)

És igaz, hogy 16 évesen, 8 általános végzettséggel nem sok mindenre lehet jutni (ha csak nem tehetséges valamilyen művészeti ágon vagy sportban), de Orbán Viktor is jelezte, hogy akik időközben fejükhöz kapnak 18-20 évesen, azoknak a megtért bárányoknak is biztosítanak tanulási lehetőséget (bár ennek részleteit nem taglalta.

Mellesleg emlékeim szerint nálunk pont hogy igen magas volt a tankötelezettség.
süti beállítások módosítása