HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Miután kiveséztem a hazai vállalkozások társasági nyereségadóját, jöjjön most a külföldieké. Ezt a jelenlegi kormány egységesen, a nyereség mértékétől függetlenül 30 %-ra kívánja emelni. Ezzel egy felől meg akarja akadályozni a külföldi tulajdonú leányok nyereségének kivitelét az anyacéghez (vagy ha ki is viszik, akkor abból egy szép nagy szeletet kihasítanak), másrészt ezzel a hazai iparnak próbálnak kedvezni.

Igen ám, de ami elsőre jó egy nemzeti öntudattól eltelt átlagembernek, az mélyebb vizsgálat után már kérdőjeles. Mert a legnagyobb probléma: a törvény nem definiálja a külföldi vállalkozás fogalmát.

Járjuk egy kicsit körbe ezt a témát: mitől is számít egy cég külföldinek? Mert az rendben van, hogy egy ember esetében ez (viszonylag) könnyen meghatározható, ellenben egy cég esetében ez már nehezen. Itt pl. több alapító is lehet, ahol nem feltétlenül jön mindenki egy országból. Sőt, ha csak a vegytisztán Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek és/vagy vállalkozások által alapított vállalkozások lennének egyedül belföldiek, az bizony totális káosszal járna - mivel ha csak egy külföldi is akad, akkor már 30 %-kal adózik a szervezet...
És az egészet tovább bonyolítja az a tény, hogy Magyarország tagja az Európai Uniónak nevezett gazdasági közösségnek, ahol a belföld és a külföld fogalmai teljesen átalakulnak: mivel a schengeni egyezmény keretében a tagállamok lényegében vámmentesen kereskednek egymással, ezért az egész EU egy nagy belföldnek tekinthető. Ha hazánkban csak a magyar vállalkozások kapnak társasági nyereségadó-kedvezményt, akkor ez erősen ütközhet a közösségi érdekekkel, elvekkel.

Így én nem különböztetném meg a hazai és a külföldi szervezetet, azaz mindenki továbbra is egyazon tábla mentén adózik.
ELLENBEN ha a kormány itt az offshore cégekre gondolt, úgy az ötlet maga támogatandó - persze miután 1. alaposan körbehatároltuk az "off-shore" fogalmát 2. meg tudjuk oldani, hogy ne lehessen legálisan kikerülni ezt a törvényt.

Holnap 9:30-kor ismételten egy elmélkedősebb írással várom olvasóimat, kiknek figyelmét eddig is megköszönöm!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr582209984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása