HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A FIDESZ a vállalkozói szektorban lépett egy merészet, és az eddig 16 %-os egységes vállalkozói nyereségadót több részre bontotta. A legfontosabb talán az, hogy különbséget tesz hazai és külföldi vállalkozás között.

Sőt, az előbbieket még tovább bontotta: ha a vállalkozás éves nyeresége nem éri el az 500 millió forintot, akkor 10 %-ot adózik. Ha viszont ennél több, akkor az e feletti részből 19 % az államé.

Ha van szimpatikus eleme a javaslatnak, az a kétkulcsos nyereségadó rendszer. Azaz szerintem mind a határszám, mint a magasabb kulcs teljesen jogos, hiszen amely vállalat eléri, az már így is adózott (az új rendszerben) 500 000 000 * 0,1 = 50 000 000 forintot.
Azonban az alsó kulcsot én túlságosan alacsonynak érzem. Ezzel egyrészt kivívhatjuk az EU haragját, mivel Ciprus és hasonló alacsony nyereségadózású helyek miatt fontolgatják egy minden tagállamra érvényes 15 %-os minimum bevezetését, még ha ez csak a hazaiakra  vonatkozik is. Másrészt a fent említett vállalatól az állam 30 millióval biztosan kevesebbet kap, és csak akkor térül meg, ha a vállalat nyeresége eléri a 658 millió forintot. A nagy kérdés tehát az, hogy ilyen vállalkozás van ma Magyarországon, mert különben semmivel se lesz jobb államháztartás...
Ezért én a társasági nyereségadókulcs alsó részét visszahelyezném a minimum 16 %-ra. A cégek részéről ez korábban is vállalható volt, és bár az új rendelettel a nyereség nagyobbik része marad a vállalkozásoknál, viszont sokan elfelejtik, hogy ez az adó csak akkor van, ha nyereség is van - tehát ennek feltételét kellene inkább segíteni.

Aztán ott van még a külföldi vállalatokat érintő 30 %-os kulcsról is, viszont erről inkább holnap ilyenkor értekezem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr742207648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása