HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Noha korábban kitöltöttem a kérdőívet, viszont idáig vártam a publikálásával, mert nem akartam senkit se befolyásolni a véleményem közzétételével. Most viszont lássuk, hogy mit és miért javallok úgy a Munkahelyvédelmi program kapcsán kiadott nemzeti konzultációs levélre.

Címkék: vélemény magyar fidesz népszavazás nemzeti konzultáció

Szólj hozzá!

Holnapig lehet beküldeni a Nemzeti Konzultáció idei kérdőívét, ezért azon a napon szokásomhoz híven közzé is teszem a válaszaimat. Ám előtte egy régi adósságomat törlesztem, és a Lehet Más a Politika párt népszavazási kezdeményezésére adó válaszaimat írom le. Elöljáróban annyit, hogy aláíróként sajnálom, hogy nem jött össze a kellő számú jelentkezés, még ha az egyes kérdésekkel - mint alant látható - nem is értek egyet.

Címkék: vélemény magyar népszavazás lmp

2 komment

Olvastam egyszer egy kesergést a neten, amiben a jelen kormány intézkedéseit sirata, azon belül is konkrétan az adójóváírás, a családi támogatás és a munkahelyi dohányzás eltörlését. Noha az előbbiekkel többé-kevésbé egyetértek, a harmadikat viszont egyáltalán nem sorolnám a rossz intézkedések közé.

 

A január 1-én bevezetett dohányzésellenes törvényt sokan támadták, elsősorban vendéglátós oldalról, aminek a hatását érezni lehetett a vendégek elmaradása, illetve a téli kellemetlenségek okán, nevezetesen a hidegbe történő kikényszerülés. Ugyanakor mást is lehetett érezni, nevezetesen a levegő megtisztulását ezeken a helyeken, illetve a dohányosok lehetőségeinek bekorlátozása, kényelmetlenséget és kellemetlenséget okozva azoknak, akik eddig fújtak a nem dohányzókra.

Az Európa több államában is bevált gyakorlat, amit a magyar kormány is szerencsére átvett, pont ennek az egészségügyi hatásai miatt volt szükség. Egy füstös teremben lélegezni hosszú távon nem egészséges (láttam már annyira telefüstölt dohányzóhelyiséget, aminél szabályosan vágni lehetett volna), ezen felül még büdös is. Tapasztalható, hogy ha egy helyiségben sokat bagóznak, akkor idővel a falak ezt átveszik, színre is, szagra is.

A megoldás lényegében csökkentette ezt a kényszert, viszont mivel három hónapig türelmi idő volt, ezért nem volt sok foganatja. Más szavakkal: hiába volt tilos, mivel nem büntették, ezért nem volt sok haszna, legalább is eleinte. (Ez sajnos egy igen keserű tapasztalat a kormányintézkedések szempontjából a "szép szó" és az "erőbeli" intézkedések között...) Aztán az utolsó napokban talán változott már a helyzet, és mire eljött a fekete füst mentes április 1, addigra már készen álltak a helyzetre.

Persze kérdés, hogy ezután mennyire fog ez működni, illetve csak a rendőrök, közterület felügyelők fognak-e bírságolni, vagy lesz-e külön "kommandós" osztag is rá. Nem lesz egyszerű folyamat, sőt, sok esetben nagy ellenállás is lesz belőle. De ugyebár pár napja büntethető az ilyen irányú tevékenység, ami az államnak bevételt jelent, de reméljük minél kevesebbet. Ha a dohányosok számában nem is (ezt inkább az áremelkedés tudná fékezni, igaz, ott van még a fekete kereskedelem), de az utcán az elfuseráltabbja által eldobott cigicsikkek számában jelentős visszaesés következik be, akkor már megérte a dolog.

1 komment