HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Az utóbbi idők egyik állandó szereplője lett Hoffmann Rózsa, a közoktatásért felelős államtitkár, annak is az egyes mondatainak kiforgatása. A média szándékosan negatív szerepbe állítja be, ami elsőre egyezik a közvéleménnyel, de ha jobban a körmükre néznénk, akkor meglátnánk az "értelmiségi" fennhéjazás vezette indulatokat is.

Mert ugye a hallgatói keretlétszámok lecsökkentése, az államilag finanszírozás átstrukturáklása sok korábbi diplomás sérelmezi. Főleg a pályaválasztás előtt álló fiatalok szülei, akik indulatosan figyelik csemetéjük csökkenő lehetőségét, mivel szerintük csakis diplomával lehet valamire vinni az életben. (Ez egyébként, mint a gyakorlat mutatja, nem feltétlenül igaz.) Emiatt nehezményezik a fenti dolgokat, viszont nem nézik a dolog másik oldalát: mi lesz az egyetem után.

Egy olyan társadalomban, ahol korábban elképzelhetetlen volt a munkanélküliség, mi több, az emberek az iskolás éveik után egyből kaptak állást, természetsen sokan nehezményezik a jelenséget. Sőt, az Orbán-kormány Görögország egy újabb elkerülendő példát talált Spanyolország személyében, ahol igen jelentős a fiatalkori munkanélküliség. (Hogy ennek mik lehetnek az okai, azt nem tudom, mert nem ismerem a spanyol oktatás rendszert.) Ugyanakkor sok-sok hiányszakmát is felhoztak, míg másokban túlképzés jelent problémát - ezt kívánta a kormány kiegyenlíteni.

Az áldozatok természetesen a büfé szaknak is csúfolt gazdász, jogász, komos meg bölcsész szakok lettek, amikből a jelenlegi fiatal munkanélküliek jelentős száma is kikerül. Persze ennek oka lehet az is, hogy az erre a szakra jelentkezők nagyobb aránya végzi el az egyetemet, mint a pl. műszaki tudományokét, a miértek valószínűleg egyértelműbbek, (de aki nem sejtené: szorgalmi differenciák). Persze a legtöbb internetes újságíró és blogger az előbbi szakokból kerül ki, emiatt is sajátjuknak érzik az egykori szakjuk felé tanusított megértést.

Emiatt rátelepednek az oktatási államtitkárra, mint a légy, és sorozatosan kifordítják minden egyes szavát. Például nézzük a múltkori jogász kifejezést, miszerint mérnökök kellenek és nem jogászok. Való igaz, hogy utóbbinál sokan panaszkodnak, hogy nincs munkájuk, ugyanakkor a másik oldalnál pedig rendre keresik a megbízható, nyelveket is beszélő mérnököket, amikből állítólag hiány van. A képet árnyalja még a KKV kontra multi ellentét is, mivel az előbbinél sokan attól tartanak, hogy a fiataloknál csak belépőt biztosítanak az utóbbiakhoz, sőt, a legjobbakat szabályosan elcsaklizzák. (Erről majd írok máskor...)

Vagy itt van a mostani "szerelemből szexelek" kifejezése is, amit leginkább a konzervatívok és a család pártiak kedveltek, ugyanakkor a szabadabb gondolkodásúak elítéltek. Tény, hogy az én felfogásom erősen a liberálisabb irányhoz közelít, mármint a partnerválasztás tekintetében, emiatt a keresztény erkölcsök ezen szegmenség már-már ódivatúnak is tekintem (könyörgöm: föltaláták már azokat a módszereket, amivel minimálisra csökkenthető a nem kívánt terhesség és a betegségek átvétele). Ugyanakkor egy dolgoban igazat kell adnom a konzervatívoknak: a szerelem és a szex nem ugyanaz! Ha mást nem, ezt az egyet mindenképpen érdemes mindenkinek az eszébe vésni!

Szóval az értelmiség még nem látta be, hogy bár a Hoffman Rózsa nevével fémjelzett intézkedések többsége ő személyes érdekeiket és hitüket csorbítja, de sajnos szükséges lépések az ország jövőjéért. Persze joggal tartanak egyes elemzők az elitizálódátóz, azaz a vagyonos rétegek újratermelik magukat, bebetonozva őket a rangjukba. Viszont ez még (talán?) nem az új nemesi szerkezet kialakítása, hiszen az ajtó és a lehetőség nyitva áll mindenki előtt, amit kemény munkával (FONTOS: ez nem egyenlő a 8 órás munkahellyel!) lehet csak elérni - de még könnyebb visszacsúszni.

Sokan utalnak Széchenyi-re is, aki szerint egy nemzet boldogulásához kimívelt emberfők kellenek. Ami szép és jó gondolat, de nem biztos, hogy ez egyenlő a diplomával, elég valószínűleg egy szakma is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr574219511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.