HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A parlamenti pártok közül már csak egyet nem mutattam be, így e hiányosságnak is eleget teszek: következzék rövid, tömör véleményem a Lehet Más a Politikáról.

Ha megnézzük a képviselőjelölteket, akkor az tűnik ki, hogy az LMP bír talán a legfiatalabb gárdával. Nekem ez, e korsztályhoz tartozó embernek, tetszetős gondolat, legalább mutatja, hogy nem csak az időseket érdekli és foglalkoztatja a politika.
Választási sikereikben nagy szerepet játszhatott a párttól szokatlan elnevezés, valamint hogy eleinte ismert sztárokkal (pl. Soma) is hirdették magukat. Szerencsére a "celebesedés" nem folytatódott tovább, hanem kitermelték a saját csillagjaikat is.
A párt ideológiailag a liberalizmus eszménye mellett tör lándzsát, és ezt is képviseli, ellenben azt veszem észre, hogy a módosító javaslataik igen gyakorlatiasak. Sőt, a Jobbik mellett (vagy hajszálnyival mögöttük) ők azok, akik a törvényeket gyakorlatiasabbá, a mindenapi élet szituációinak megfelelőbbé tennék. Kár, hogy nagyon sokat leszavaznak...
Ez utóbbiból külön kiemelendő és üdvözlendő a környezetvédelem iránt tanusított fokozott figyelem. Az LMP nem csak a színében, hanem gondolkodásában is igen zöld, bár a jelen hazai körülmények mellett nem lenne érdemes zöld pártként pozícionálni magukat, mert nem tudnának megszólítani túl nagy tömeget. De ha erre a vonalra is rágyúrnak, azzal csak jót tesznek mindenkinek.

És akkor térjünk rá a másik oldalra is: mi az, amiben kifogásom van velük szemben.
Sokan az SZDSZ ifjúsági tagozatának tartják őket, egyesek az SZDSZ utódpártját látják bennük, mint a liberalizmus új démoni megtestesítőit. Bár szerintem ez utóbbit inkább a jobboldali média használja ijeszgetésnek, ami valamelyest igaz is lehet e csöppet gúnyos megnevezésnek.
Hogy ez mennyire baj, vagy sem, az sokrétegű, és az egyes tövény erejű kérdéseknél változik, ám sokban követik a korábbi liberális párt politikáját. Például ellenezték a közmunkatörvényt, mondván, hogy az még sehol sem oldotta meg a problémát. (Közbevetés: állítólag az 1950' években az USA-ban hasonló problémák voltak az indiánokkal, mint nálunk a cigányokkal. Nem dolgoztak, hanem csak otthon ültek, ittak, erőszakoskodtak és várták a segélyt. És ott egy közmunkaprogram oldotta meg a problémát. És a slusszpoén: ezt a történetet még a történelemtanárom mesélte tíz évvel ezelőtt.) Lehet időnként igazat adok nekik, viszont ha nem is oldja meg a kérdést, legalább a többségi magyar társadalmi kedélyeket lecsillapítja - és ez sem egy utolsó szempont!

Szóval tetszik az eddigi munkásságuk meg fiatalos, gyakrlatias és zöld szemléletük, de ugyanakkor a liberális "örökség" miatti ideológijuknak vannak olyan elemei, amik kevésbé nyerik el a tetszésemet.

Noha az Országgyűlésben helyet foglaló pártokkal végeztem, a rovat tovább folytatódik az OGY-n kívüli jelentősebb erők leírásával.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr732474916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.26. 19:12:00

"...állítólag az 1950' években az USA-ban hasonló problémák voltak az indiánokkal, mint nálunk a cigányokkal."

Egy "árnyalatnyi" eltérés, hogy a magyarok nem a cigányoktól vették el az ő országukat.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.11.26. 23:22:53

@1.szolo -2014;): Igen, emiatt csöppet sántít is a történet. DE ha úgy nézzük, hogy többség kontra kisebbség, akkor még igaz is lehet.

2010.12.04. 19:32:36

Az LMP-re egyáltalán nem lehet ráfogni, hogy annyira az Szdsz-hez hasonló liberálisok lennének. Gazdasági értelemben egyáltalán nem. Emberjogi vonatkozásban igen, de pl. itt van a pécsi Doktor Sándor szobor ügye, amelynek eltávolítását az LMP megszavazta a Fidesszel és a Jobbikkal együtt, az Szdsz viszont közleményben tiltakozott a dolog ellen.

Hogy a közmunka ellen miért szavazták, arra nem emlékszem, de szerintem ennek sincs köze semmiféle liberalizmushoz. Ez konkrét, gyakorlati kérdés, szerintük ez nem oldja meg a problémát, viszont rengeteg pluszköltséget jelent a fenntartása. Valódi munkahelyeket kellene teremteni, elősorban a képzetlenek számára és az alapfokú oktatásba kellene sokkal több energiát fordítani.
süti beállítások módosítása