HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A múltheti beharangozást követően jöjjön most egy kis elmélkedés a FIDESZ által uralt országról. Mert jelen pillanatban politikailag ez a nagy helyzet. (Megjegyzés: használhatnám a gúnyos Narancsköztársaság megnevezést is, de nem akarok lekezelő lenni.)

Kezdjük elsőre a hatalom megszerzésével áprilistól októberig: simán ment.
Pártszövetség egy velük együtt mozgó kis párttal, akivel közösen 2/3-ot alkotnak az Országgyűlésben, erőteljes túlerőt diktálva. Ezt a fölényt sikerült megtartaniuk az októberi választásokig is, mivel nem követtek el olyan dolgot, ami az ösződi beszédhez hasonlóan kiverte volna a társadalmi biztosítékot. Hiába próbálkozott az ellenzék, élén az MSZP-vel felnagyítani a hibákat: se trianon emléknappá nyilvánítása, a "Lex Borkai", se Kósa Lajos elszólása miatti forintgyengülés, se Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberi beszédje (bár ezt inkább csak az ellenzéki média próbálta felfújni) - semmi. Az egyetlen nagyobb vitát kiváltó eset az a NENYI kifüggesztése körüli vihar volt, ami még hithű párthíveket is megingatott, de még ez sem érte el a botrányba torkolló ingerküszöböt.

Ráadásul a FIDESZ nem csak az országgyűlésben tudta érvényesíteni a hatalmát, hanem egy lojális köztársasági elnök mellett az alkotmánybíróság is az ő embereivel töltődtek fel. Tehát elvileg nincs akadálya, hogy a Parlamentben elfogadott törvényeket a saját kényükre kedvükre módosítsák, azaz minden akadály nélkül keresztül megy. (Bár a mostani cirkusz rávilágított, hogy szerencsére nem így van...)

Magyarul: jelentősen felgyorsult Magyarország FIDESZ képére formása.
De hogy ez jó-e vagy sem, az már más kérdés.

A kormány által hozott intézkedések java részével személy szerint elégedett vagyok, gondolok itt elsősorban a pedagógusok védelmére, a háromcsapás törvényre, a pályázati fizetési határidők kifizetések határidejének szigorítására vagy az állami szervezeteknél a fizetési plafon meghatározására. Ezek a törvények mind szimpatikusak az egyszeri polgárok, hiszen régóta követelt igényeket foglaltak törvényi keretek közé: biztonságot teremtettek, és a kis bűncselekmények elkövetőit is nagyobb súllyal ítélik el, mint korábban.
Ugyanakkor a kisvállalkozások sem maradnak érintetlenül, mert a nyereségadó csökkentés nekik nagyon kedvez, plusz a Széchenyi Program új lendületet kapott, valamint a közbeszerzések egyszerűsítése is ösztönző lehet.

Ugyanakkor a gazdasági alapú törvényeknél megfigyelhető a szakértelem hiánya, pontosabban: nem gondolkodnak a "nagyok" fejével. Legjobb példa erre az adóreform, ami bár tartalmaz csökkentéseket is, de - mint Gyurcsány Ferenc jól rávilágított - a kormány a bankadóval próbálja kipótolni az SZJA és a társasági nyereségadó mérsékléséből kieső állami bevételeket.
A másik, hogy a nagyobb cégeket is ugyanúgy kezelik, mint a megelőző kormány az egyszeri polgárokat: megterhelik, megszorítják őket különféle adónemekkel. Ám elfelejtik, hogy ők más kategóriát képviselnek, és a nagyobb mozgástér miatt "ki tudnak bújni" ez alól,  pl. a válságadót a végfogyasztókra hárítják át.
Aztán rendben van, hogy összevontak minisztériumokat, ezáltal a miniszterek száma is kevesebb lett - ezzel szemben megnőtt az államtitkárok száma, szóval nem biztos, hogy az új struktúra tényleg költséghatékonyabb is, bár a fizetési plafon bevezetése ezt engedi sugallni.

Összegezve az eddig elért eredményeik dicséretesek, sőt, erősen támaszkodnak a választópolgári népakaratra. Ami teljesen jó. Ám egyes kérdésekben nem teljesen átgondoltak, vagyis nemigazán törődnek a hosszabb távú következményekkel - pedig nem ártana ezeket is figyelembe venni.
Mert ahogyan Török Gábor mondta (nem szó szerinti idézet): innentől kezdve minden nyíl a FIDESZ-t fogja eltalálni, beleértve a mérgezetteket is.

A jövőhéten hasonló írást közlök a Keresztény Demokrata Néppártról hogyan is látom őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr952406358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása