HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Mielőtt tovább fejtegetném a "törvényhozásaimat", megállok egy kicsit, hogy elmerengjünk a jövőben életbe lépő adóváltozásokon.

A jelenlegi kormány lecsökkentette a legalacsonyabb adókulcsot 17 %-ról 16 %-ra, sőt, ez utóbbit tette minden munkavállaló számára kötelezővé. Ezzel együtt viszont megszüntette az adójóváírást, tehát most már a minimálbér sem adómentes.

Sokan ez utóbbit tartják a legjobb visszatartónak, mivel emiatt kb. 1,5 millió ember nem fizet adót Magyarországon. Ha utánaszámolunk, akkor ez fejenként 12 495 Ft kiesés az államnak, mivel az így bejövő pénzt előbb-utóbb vissza kell szolgáltatnia. Ha ezt az összeget beszorozzuk a fenti embermennyiséggel, akkor az eredmény kb. 18-20 milliárd forint nyereség havi szinten, ami évi 216-240 milliárd forint többletbevételt jelent. Ez az összeg még állami szinten sem elhanyagolható, tehát ha itt megállnánk, azt mondhatjuk, hogy nőttek a bevételek.

De nem állunk meg...
Ugyanis vegyük figyelembe, hogy az adókulcsot levitték 1 % ponttal, aminek következtében még a minimálbéresek is kevesebbet adnak. Márpedig ha azt feltételezem, hogy az országban legalább 6 millió ember dolgozik bérből és fizetésből, aki eléri a minimálbért, úgy az állam fejenként 735 forint veszít, ami aggregáltan 4,4 milliárd forintot jelent.
Persze mondhatjuk, hogy ez elhanyagolható lenne a befolyt összeghez képest, ha ez a szám nem lenne minimum! Vagyis az állam ennél sokkal-sokkal többet veszít, hiszen rengeteg ember nem minimálbéren keres; sőt, az évi 5 millió forint feletti jövedelműek is végig 16 %-on adóznak.
Ami félmilliós havi bruttó esetén az éves befolyt adó eddig 5 000 000 * 0,17 + 1 000 000 * 0,32 = 1 170 000 volt, addig az új rendszer szerint csak 960 000-et fizet, azaz kiesik közel 210 ezer forint. Ez egy embernél még nem gond, de ha tippelnem kellene, akkor ezt az összeget legalább száz-kétszázezren elérik, akik esetében az összállami kiesés 21 milliárd forint - és akkor nem is beszéltünk az ennél is nagyobb fizetésekről, mivel minél magasabb, annál nagyobb lesz a különbség!

Szóval nagyon jó, hogy az adójóváírás eltörlésével a Fidesz jókora bevételhez jut, viszont ne felejtsük el, hogy a csökkentések miatti bevételkiesések okán előfordulhat, hogy ez a szám nem hoz 240 milliárd nyereséget. Azaz amit nyert a réven, az elveszik a vámon.

Ezzel le is zárom az okfejtésemet. Holnap 9:30-kor a családi pótlék kérdését járom körbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr822196046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.