HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

Az adójóváírás a jelenlegi adórendszer egyik sokat kritizált eleme, amit most a FIDESZ kormány el kíván törölni. Ám mielőtt az én véleményemet mondanám, járjuk körbe józan paraszti ésszel a kérdést.

Az adójóváírás az előző kormány(? - megerősítést kérek!) elsősorban az alacsonyabb jövedelműek támogatására hozta létre. Vagyis azon dolgozók, akik a mindenkori minimálbért keresték, azok visszakapták a fizetésükből levont adót, tehát lényegében a bruttó bért adták nekik.
Ez elsőre egy igen nagyvonalú, szociális gondolkodású lépésnek tűnik, viszont rengeteg problémát szült, amiből én kettőt emelnék ki.

Az első, amit rengeteg közgazdász is fölemlít, hogy a törvény hatálya alá eső emberek  nem fizetnek adót, aminek következtében az adójóváírás címén visszautalt összeg olyan kiadásoknak csökkenti a bevételi oldalát, mint a nyugdíj vagy az egészségügy. Ellenben ezen szolgáltatásokra ezek az emberek is igényt tartanak (sőt!), így a szociális szolgáltatások tekintetében a 0 adózók potyautasok lettek.
(Persze tudom, hogy ezzel a lépéssel a baloldali kormányok az amerikai típusú öngondoskodásra akarták rámozdítani a társadalmat, viszont nem éppen nagy lelkesedéssel fogadott, emlékezzünk csak a 2008-as "3 igenes" népszavazásra.)

A másik sokat hangoztatott probléma pedig a "minimálbéres vállalkozók" megjelenése volt. Vagyis az SZJA törvények alapján a vállalkozók személyi jövedelemadója a vállalkozói kivét után számítódott, amit viszont ő határozott meg. Így ha minimálbért állított be magának, akkor nem kellett még külön adóznia (ami még rendben is volna), csak a jogharmonizáció hiánya folytán e mellett még különféle segélyeket is igényelhetett. (Persze a dolognak volt árnyoldala is: az idősebb, nyugdíjkorhatárba lépő vállalkozók csodálkozva konstatálták, hogy miért ilyen kevés a nyugdíjuk - pedig ha jobban figyeltek volna a másik oldalra is, nem néznének nagyot.)
Mondjuk ezt a kérdés szerintem nagyon egyszerűen meg lehetett volna oldani, ha a vállalkozói kivétet kiszedjük az adójóváírás alapjából, vagyis a SZJA ebből befolyó összegére nem lehet igényelni adójóváírást. Persze ezt a törvényt alaposan alá kellene bástyázni, hogy még a legfurfangosabb (szintén egyéni vállalkozásban dolgozó) könyvelő se találjon rajta kibúvót!

Röviden ennyit, lássuk az elképzeléseimet - igen, most több variáció van:
Az első az, hogy az adójóváírás marad továbbra is a minimálbér után fizetendő adó 100 %-a, viszont  e felett lineárisan csökkenne egészen a minimálbér 120 %-ig, ahol már nem jár. Az így megállapított adó-jóváírási összege forintra kerekítve értendő, és természetesen a fentebb említett egyéni vállalkozói kivétet érintő javaslattal járna.
A másik elképzelés azon a vonalon indul el, hogy a minimálbér nem teljesen adómentes, hanem csak az ez után befizetendő adó 50 %-a járna vissza. Az összeg természetesen itt is forintra kerekítve, lineárisan csökkenne egészen a minimálbér másfélszeresééig. Persze ez az egyéni vállalkozói kivétből élőket továbbra sem fogja értinteni, mivel ez a rész levonódik.

Természetesen ezek csak 1-es és 2-es verziók, mivel (ha totót veszünk alapul) van még egy X lehetőség is: a törlés, vagyis megszűntetni az adójóváírást. Ebben az esetben mindenki úgy és annyit adózik, amilyen sávba esik.

Hogy őszinte legyek, tanácstalan vagyok most, mivel a témába jobban el kellene merülnöm. Ezért holnap valami mással álok elő...
9:30-kor várlak ugyanitt!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr862195922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása