HTML

Ha én képviselő lennék...

...a Parlamentben így szavaznék. Házszabály

Friss topikok

Linkblog

A jelenlegi kormány jelentősen megszigorította a törvényeket, aminek következtében a szakértők a börtönök további túlzsúfoltságára számítanak, ellenben nem fog csökkenni a elkövetések száma, mert ez külföldön se vált be... Hogy a második feltételezés mennyire helytálló, azt nem tudom megmondani, ellenben az elsőhöz lenne pár hozzáfűznivalóm.

Azt mondják, jelenleg egy rab eltartása napi 10 000 forintba kerül az államnak. Ez elsőre soknak tűnhet élelmezésre, tisztálkodásra meg egyebekre, de ha ebbe a börtönőrök és az intézet adminisztrációs dolgozóinak egy főre eső munkabérét is beleszámoljuk, úgy már nem tűnik elfogadhatatlanul magasnak.

Ebbe beletartozik az étkeztetés is, ami az előírás napi 2500 kalória bevitel szükséges. Én ezt sokallom, mivel napi 2500 kcal-lal szépen lehet edzeni, gyúrni. Mi ezzel a baj?
Hát hogy a börtönben a rabok között köztudottan farkastörvények uralkodnak, vagyis az erősebb kutya elve érvényesül. Ez önmagában még nem lenne probléma, hogy az elítéltek egymással erőszakoskodnak (még egy indok, hogy az ember ne kerüljön oda be!), ennek viszont sajnálatos folyamanyai is vannak:
1. Ha az elítélt több évi raboskodás után kikerül, akkor nehezen áll át a normális életre, hanem a börtönben megszokott világ szerint élne tovább. (Egyébként van ez előtt valamilyen pszichológiai felkészítő tréning?) Ami pedig további erőszakosságot és visszaeső bűnözést jelent.
2. Ha túlzsúfoltak a börtönök, pontosabban túl sok izmos rab jut egy biztonsági őrre, akkor jelentősen megnő a börtönlázadás lehetősége. (Ezt a hírekben nem mondják ki, de szerintem a szakértők is számolnak ennek lehetőségével is.) Ami sajnos nem lenne nyerő annak a városnak a lakói számára, de a média tragédiaéhsége folytán valószínűleg nemzetközi visszhangot is kapna. És akkor még nem is beszéltem a leveréséhez szükséges erők bevetéséről, és utána bizonyos "jogvédő" körök kifogásáról (pl. éles lőszer használata esetén).
Én éppen ezért levinném a napi kalóriabevitelt 1500-ra, aminek következtében a benn élő emberek bizony jó alaposan lesoványodnak. Így egyrészt nem jelentenek ellenfelet a továbbra is jobban táplált őrökkel szemben, valamint ha visszakerülnek a világba, nehezebben tudnak az erejükkel érvényesülni. Nem utolsó sorban a kevesebb élelem miatt csökken az egy főre jutó költség is.

Ennek érdekében, valamint a túlzsúfoltság csökkentésére megszüntetném például a konditermeket is (ha vannak), mivel ezzel csak a testi erőszakot segítjük. Természetesen az edzésre még így marad lehetőség a cellában fekvőtámasz, felülés, guggolás, stb. képében, viszont a súlyzók kiszedésével csökkenthetőek az erőnlét hatásfoka.
Persze lehet most azzal is jönni, hogy akkor mégis hogyan vezetik le a feszültséget, de erre megint csak azt tudom mondani, mint az elején: Ne adj okot arra, hogy börtönbe kerülj!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepviselo.blog.hu/api/trackback/id/tr272245771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása